Rusya`nin yuzunu kizartan pankart

Rusya’da bir grup taraftarı ırkçı hareketlerin odağı haline gelmeye başlayan Spartak Moskova büyük tepki alan bir olayın daha tam göbeğinde... Hafta sonunda Tataristan’ın başkenti Kazan’da oynanan ve Spartak Moskova’nın Rubin’i 2-0 yendiği maçta tribünlerde açılan bir pankart “Bu kadarına da pes” dedirtti ve ülke çapında büyük tepki topladı.


20 Nisan 1189’da doğan, tarihin gördüğü en acımasız diktatörlerden Adolf Hitler için bir grup Spartak taraftarı Kazan’da “С юбилеем, дедушка! 120” (120’nci yaşın kutlu olsun dede!” yazılı, üzerinde gamalı haç işareti bulunan bir pankart açtı. Daha sonra müdahale edilerek pankart kaldırıldı ama konuyla ilgili gözaltına alınan olmaması ve bu tür ırkçı gösterilerin sık sık tekrarlanması kamuoyunda tepki aldı.

Spartak taraftarları daha önce kendi Brezilyalı zenci bir futbolcularını protesto için İngilizce “Momkey go home” (Maymun evine dön) diye pankart açmış ve para cezasına çarptırılmıştı. Spartak tribünlerinde ve stadyum çevresinde kavga çıkmayan maç neredeyse yok. Sovyet döneminden beri polis, içişleri güçlerinin takımı olarak bilinen Spartak'ın taraftarları, Rusya'da en fanatik grup olarak biliniyor

Şimdi Spartak’ın bir kez daha 500 bin ruble ceza alması bekleniyor. Olayın tam da Hitler faşizmine karşı kazanılan zaferin yıldönümü olan 9 Mayıs Zafer Bayramı arifesinde olması tepkileri daha da arttırdı.

Laudrup’un kovulmasından sonra Spartak’ın hocası olan Valeri Karpin, “Neden polis pasaport lontrıolü, yapmamış ve sorumluları yakalamamış? Bu olay kulübe nasıl mal edilir? Yarın Kızıl Meydan’da aynı pankart açsalar yine Spartak mı kabahatli olacak?” diye tepki gösterdi.(Turk-Rus internet portali)

0 Kommentare: