Adil ve demokratik bir cozum icin kimse susmasin

Çatı Partisi Girişim Koordinasyonu, KCK'nin ilan ettiği çatışmasızlık sürecinin bitmesine kısa bir süre kala diyalog için operasyonların son bulması ve silahların karşılıklı susturulması çağrısı yaptı. Girişim çatışmasızlık ortamının yaratılması için çözüm önerilerinde bulundu.

Çatı Partisi Girişim Koordinasyonu, Kürt sorununun çözümüne ilişkin basın toplantısı düzenledi. Taksim Square Otel'de düzenlenen toplantıya Çatı Partisi girişimcileri katıldı. Koordinasyon adına konuşan Kiraz Biçici, diyalog için operasyonların son bulması ve silahların karşılıklı olarak susturulması çağrısı yaptı. Onurlu ve adil bir barış sürecinin gelişmesi gerektiğini belirten Biçici, Türk halkının artık Kürtlerin yasal meşru temsilcilerinin ne demek istediklerini anlaması gerektiğini söyledi. Biçici, 'Adil ve barışçıl bir çözüm için şeffaf bir tartışma ve demokratik katılım sürecinden başka bir yöntem belirleyici olmamalıdır. Gerçek bir barış ve özgürlükler anayasası için gerekli tartışma ortamı aynı demokratik ve katılımcı ortamın ürünü olabilir' dedi.

Operasyonlara son verilmeli

Adil bir barışın karşılıklı jestlere dayandığını kaydeden Biçici, 'Adil bir barışın koşulları üzerine anlaşabilmek; savaş aygıtını Kürt halkının karşısına dikmek ve askeri, psikolojik ve düşük yoğunluklu operasyonlar düzenlemek gibi 'tedbirler' yerine konuşmaya dayanır. Diyalogun önünü açacak olan çatışmasızlık süreci için operasyonlara son verilmesinden ve karşılıklı olarak silahların susturulmasından başka yol yoktur' diye konuştu.

'Kürtçe resmi dil olmalı'

Kürtlerin kültürü ve dili üzerinde devam eden yasakçı uygulamaları kabul etmediklerini belirten Biçici, Kürtçe'nin ikinci resmi dil olarak tanınması gerektiğini söyledi. Kürtlerin, köylere geri dönüş hakkı, çocuğuna ve köyüne sevdiği ismi verme özgürlüğünün olması gerektiğini dile getiren Biçici, bölgeye dair açıklanan ekonomik tedbir paketlerinde bölge emekçilerinin taleplerinin dikkate alınmasını istedi.

Çatışmasızlık için çözüm önerileri

# Onurlu ve adil bir barışın en önemli kilometre taşlarından biri Kürt Özgürlük Hareketinin ayrımsız tüm kadrolarının, önderlerinin ve siyasal tutukların demokratik siyasete ve toplumsal yaşama katılımları güvence altına alınmalı.

# Kürt halkı ve temsilcileri demokrasinin gelişmesine yerelliklerden başlayarak katıda bulunmak istediklerini, aşırı merkeziyetçi sistemin eleştirdiklerini yeterince ifade ettiler. Yerel yönetimlerin yetkilerini arttıracak bir yasa bu sürecin olmazsa olmazıdır.

# Kirli savaş mağdurlarına karşı işlenen suçları açığa çıkartacak bir komisyon eşliğinde savaştan beslenen organize suç örgütü haline gelmiş korucu çeteleri ve karanlık güç odakları açığa çıkartılmalı.

Serhat'ta çözüm deklarasyonu yayınlanacak

Van, Hakkari, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Bitlis, Muş, Erzurum bölgeerinde sivil toplum örgütleri, bugün Eğitim Sen Van Şubesi'nde Kürt sorununun çözümü ve yapılması gerekenlerle ilgili ortak bir deklarasyon yayınlayacak.(DiHA)

0 Kommentare: