Nisan ayinda Rusya`da 200 bin kisi issiz kaldi


Nisan ayında Rusya’da 200 bin kişi daha işsizler ordusuna katıldı.

Böylece toplam işsiz sayısı 7.7 milyona, yani ekonomik olarak aktif nüfusuna yüzde 10.2’sine fırlamış oldu. Sanayi üretimindeki sert düşüş, işsizlik derken perakende satışları da yüzde 5.3 geriledi. Bu kadar kötü haber içinde tek “iyi” taraf, işsizlik artışının hız kesmesi.

Cuma günü açıklanan resmi istatistiklere göre, mart ayında 400 bin, şubatta 700 bin olan yeni işsiz sayısının nisanda 200 bine gerilediği anlaşılıyor. Yılbaşından beri 1,3 milyon kişi işinden oldu. Krizin patlak verdiği ağustos 2008’den beri iş kaybı 3.2 milyona ulaştı.

Şu an Rusya son dokuz yılın en yüksek işsizlik oranına ulaştı. Bir çok uzman yıl sonu itibarıyle yüzde 12’lik oranın sürpriz olmayacağını düşünüyor.

Perakende sektörü darbe yiyor

İşsizlik oranındaki artış, perakende sektörüne de sert darbe vurmaya başladı. Nisanda perakende sektörü, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5.3 küçüldü. Sermaye yatırımları yüzde 16 azalırken, perakende de trend aşağı dönmeye başladı. Reel gelirlerdeki düşüş şimdilik yüzde 3 olarak saptanıyor. (Interfax)

0 Kommentare: