Gurcistan BDT`den resmen cikti!

Gurcistan Parlementosu ,Gurcistan`nin Bagimsiz Devletler Toplulugu uyeliginden cikmasi icin hazirlanmis kanun tasarisini onayladi.

Gurcistan Parlementosu ,Gurcistan`nin Bagimsiz Devletler Toplulugu uyeliginden cikmasi icin hazirlanmis kanun tasarisini onayladi.

Gurcistan`da yaklasik 2 aydir suren muhalif gosteriler nedeniyle toplanamayan parlemento dun bir araya geldi.OParlemento oy birligi ile Gurcistan`nin resmen BDT`den cikmasini
kararlastirdi.

Parlemento Baskani David Bakradze ,Gurcistan`in bir yil oncesinden boyle bir kararinin oldugunu ve artik sona gelindigini ifade etti.

12 Agustos`ta Rusya ile Guney Osetya uzerinden cikan problemler yuzunden anlasmayan Gurcistan BDT`den ayrilacagini aciklamisti.

SSCB`nin dagilmasindan hemen sonra

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından, Rusya'nın eski etki alanını yeniden kazanma amacının ağırlıklı olarak hissedildiği, 12 devletten oluşan birliktir. Bağımsız Devletler Topluluğu, 21 Aralık 1991 tarihinde (Alma-Ata Zirvesi) kurulmuştur. Katılımcı ülke sayısı 11 olan Topluluğa Baltık Devletleri ve Türkmenistan (25 Ağustos 2005'ten beri tam üye değil) hariç, tüm eski Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri üye bulunmaktadır. Üye ülkeler sırasıyla; Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan, Rusya Federasyonu ve Ukrayna'dır.

2008 Güney Osetya Savaşı ile başlayan ve Rusyayla aralarında çıkan savaş sonrası Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Bağımsız Devletler Topluluğundan (BDT) çıkmaya karar verdiklerini açıklamisti. (Gencligin Sesi)

kaynak : RIA Novosti

0 Kommentare: