TMY`nin ilk magduru gazeteciler hala tutuklu

Terörle Mücadele Yasası'nda 2006 yılında yapılan değişikliğin ilk mağdurları olan sosyalist gazeteciler hala tahliye edilmedi.

2006 yılının 10 Eylül gününden bu yana tutuklu olan gazeteciler, 26 Haziran'da 6. kez hâkim karşısına çıkacak. Davayı 'örgütlenme özgürlüğüne müdahale' olarak değerlendiren ESP, 'örgütlenme özgürlüğü' için demokratik kamuoyunu yargılanan muhalifleri sahiplenmeye çağırdı.

Terörle Mücadelesi Yasası'nda 2006 yılında yapılan değişiklikler sebebiyle yasa, demokratik kamuoyu tarafından 'Toplumla Mücadele Yasası' olarak adlandırıldı. Büyük tepki çeken yasanın ilk uygulaması ise 8 Eylül 2006 tarihinde düzenlenen ve İstanbul polisinin adına 'Gaye' adını verdiği operasyon oldu. TMY kapsamında İstanbul, Aydın, Manisa, Kayseri, Antalya, Mersin ve Malatya'da ev baskınları yapıldı.

Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Çiçek ve Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan'ın da içinde olduğu 26 gazeteci, yazar ve sosyalist siyasetçi evlerinden, sokakta yürürken ya da bindikleri aracın içinden gözaltına alındı. Bu operasyondan kısa bir süre sonra ise yine TMY kapsamında, 21 Eylül 2006 tarihinde Atılım, Özgür Radyo, BEKSAV ve ESP'nin de içinde olduğu kurumlara baskınlar düzenlendi, 150 kişi gözaltına alındı, bunlardan yaklaşık 80'i tutuklandı.

5 GAZETECİ HALA TUTUKLU

8-10 Eylül tarihlerinde gözaltına alınan 26 kişiden 3'ü savcılıktan serbest bırakılırken, 23 kişi ise, 'Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs, yasadışı MLKP örgütünün yöneticisi olmak ve üye olmak' gibi suçlamalarla tutuklandı. Sosyalistler, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmalarına tutuklularından 13,5 ay sonra çıkabildi. Bugüne kadar 6 duruşması yapılan yargılamada 6 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Ancak, Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan, Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Çiçek, Genel Yayın Koordinatörü Sedat Şenoğlu ile gazetenin yazarları Ziya Ulusoy ve Bayram Namaz, 2 yıl 9 aydır hala tutuklu bulunuyor.

AVUKATLAR MAHKEMEYE 'YETKİ AŞIMI' ELEŞTİRİSİ

Davanın avukatları gerek soruşturma gerekse de yargılama aşamasında çeşitli eleştirilerde bulundu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği arama kararıyla yetkisini aştığını belirten avukatlar, mahkemenin kendisini Türkiye'nin tamamında yetkiliymiş gibi davrandığına dikkat çekti. Arama kararı için 'makul şüphe' şartı arandığını anımsatan avukatlar, 'Teknik takip sonucu elde edildiği iddia edilen veriler, herhangi bir suçun işlendiğine dair makul şüphe oluşturmamaktadır' değerlendirmesini de yaptı. Ayrıca, arama sırasında şüphelilere haklarının açık bir biçimde hatırlatılmadığı ve bu haklarını kullanma olanağının sağlanmadığı da başka bir eleştiri konusuydu.

7. DURUŞMA 26 HAZİRAN'DA

Yaklaşık 3 yıldır tutuklu bulunan 17 kişi, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 26 Haziran günü 7. kez hâkim karşısına çıkacak. Davayı örgütlenme özgürlüğüne müdahale olarak değerlendiren Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), 'Özgürlük istiyoruz' şiarıyla 26 Haziran gününe kadar sürecek bir çalışma yapacak. ESP'liler, bulundukları tüm illerde, tutuklulara dayanışma kartları gönderme, faks çekme, basın açıklamaları, paneller, emekçi semtlerinde yürüyüşler, afiş, bildiri dağıtımı gibi çok çeşitli eylem ve etkinliklerle 26 Haziran duruşmasına çağrı yapacak.(ANF)

0 Kommentare: