Sudan'da pantalon davası kadınları sokağa döktü


Sudanlı onlarca kadınlar, pantolon giydiği için yargılanan Lübna Hüseyin'e destek vermek için eylem yaptı
HARTUM - Sudan’da Lübna Hüseyin'in pantolon giydiği için yargılandığı mahkemenin dışında, onlarca kadın protesto gösterisi yaptı. Sudan’da pantolon giydiği için yargılanan Hüseyin'in mahkemesi yaklaşık bir ay ertelendi.
Lübna Hüseyin (yanda gözlüklü) , mahkeme çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, ifadesi aldındıktan sonra yargıcın davayı 7 Eylüle ertelediğini belirtti. Eski BM çalışanı Lübna Hüseyin, yargılanmaktan muaf olup olmadığının BM’ye sorulmasının istendiğini kaydederek, "Bunu neden yaptıklarını bilmiyorum, çünkü BM’den henüz istifa ettim. Sanıyorum sadece mahkemeyi ertelemek istiyorlardı" dedi.
"Açık saçık" giyindiği gerekçesiyle 40 kırbaç cezası almakla karşı karşıya bulunan Lübna’ya destek olmak isteyen kadınlar sokaklara döküldü. Bazı kadınların, başkent Hartum’daki mahkemenin dışında dayanışma için pantolon giydiği görüldü. Ancak polisin kadınları coplarla dövdüğü, bir polisin de havaya bir el ateş açtığı belirtiliyor. Göstericilerden Zeynep Badradin, Lübna Hüseyin’in yargılanmasına neden olan yasaya karşı olduklarını, bu yasanın kadınlara, İslam’a ve insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.
Lübna Hüseyin, 3 Temmuz’da polisin bir kafeye baskın düzenleyerek gözaltına aldığı 13 kadın arasındaydı. Gözaltına alınan kadınlardan 10’u iki gün sonra polis karakolunda 10 kırbaç yemeyi kabul ederek "cezalarını çekmiş", Lübna ve diğer iki kadın yargılanmayı tercih etmişti. Lübna Hüseyin, gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkemenin hızla karar alacağını ve temyize gidilmesine izin vermeyeceğini tahmin ettiğini belirterek, olacaklara hazır olduğunu söylemişti. Lübna Hüseyin yargılanmak isterken, kendisinin BM görevlisi olması nedeniyle yargı dokunulmazlığı olduğu yönünde görüşler ortaya atılmıştı. Hüseyin bunun üzerine BM'deki görevinden istifa etmişti. (aa)

0 Kommentare: