Kaddafi BM'nin köküne 'kibrit suyu' döktü



Genel kurula 40 yıl sonra ilk kez katıldı, onda da olay çıkardı
NEW YORK - Libya lideri Muammer Kaddafi, 40 yıllık iktidarında ilk kez katıldığı BM Genel Kurulu’nda BM’nin köküne ‘kibrit suyu’ döktü. BM’de tüm üyeler için demokrasi, eşitlik temelinde reform isteyen Kaddafi, Güvenlik Konseyi’nde ABD, Fransa, Britanya, Rusya, Çin’in ‘veto’ hakkının iptali çağrısı yaptı. Oturumu yöneten BM Genel Sekreteri’ne kitapçık atan Kaddafi, BM’nin 1945’den beri 65 savaşı engelleyemediğini sayıp “Güvenlik Konseyi terör ve yaptırımlardan başka bir şey getirmedi. Buna ‘terör konseyi’ denilmeli” dedi. Arapların Yahudilere karşı hiçbir düşmanlık hissetmediğini, Yahudilerin "Arapların kuzenleri" olduğunu söyleyen Kaddafi salondaki Avrupalı liderlere hitabenşöyle konuştu: "Yahudilerden nefret eden, Yahudi düşmanı olan asıl sizsiniz. Yahudi soykırımından ve Avrupa’daki ölü yakma fırınlarından sizler sorumlusunuz." Libya adına genel kurul başkanı Ali Treki tarafından ‘krallar kralı’ diye takdim edilen Kaddafi, BM’nin Almanya’yı yenen üç büyük ülke tarafından kurulduğunu, ama bugün adil şekilde tüm devletlere eşit hak tanımadığını belirtti. Libya lideri, “Veto, daimi üyelerin varlığı BM Şartı’na aykırıdır. Veto kullanan güçler küçük ülkelere ikinci sınıf, horlanmış ülkeler muamelesi yapıyor. Şimdi, kardeşler BM’ye saygı yok, Genel Kurul’a itibar yok” dedi. Treki’nin 15 dakikayı aştığı uyarısına aldırmadan 1 saat 36 dakika kürsüyü işgal eden, ama 1960’da Küba lideri Fidel Castro’nun 4 saat 30 dakikalık rekorunu yakalayamayan Kaddafi, “Afrika’nın 1000 kralı adına konuşuyorum” deyip el yazısıyla aldığı notlardan şu mesajları verdi: * Süper güçler BM’yi kendi çıkarlarına kullanıyor. Üçüncü dünya korkutulmuş ve terörize edilmiştir. Afrika’ya Güvenlik Konseyi’nde daimi üyelik verilmeli. * Kimse bizi Güvenlik Konseyi kararlarına boyun eğmeye zorlayamaz. Konsey kararlarını kabul etmiyoruz. * BM’de kararlar demokratik alınmalı. Kararlara uymayanlar üyelikten atılmalı. Kararlar güçlü ülkelere de uygulanmalı. Kararlar ya herkesi bağlamalı ya da kimseyi bağlamamalı. * Bir başka ülkeye karşı askeri güç kullanmak BM’nin ruhuna aykırıdır. Güç ancak bütün ülkelerin çıkarına aykırı bir durumda BM kararı ile kullanılabilir. * New York’a gelmek çok yorucu. Burada herkes uykusuz, yorgun. ABD’nin güvenlik önlemleri ve vize işlemleri sıkı. BM Merkezi New York’tan taşınmalı. ‘Obama ebediyen başkan olsun’ * Afrika’nın oğlu (ABD Başkanı Barack) Obama diğerlerinden tamamen farklı bir Amerikan başkanı. Değişimin başlangıcı. Afrika’nın oğluyla gurur duyuyoruz. O karanlıkta bir ışık. Ama Obama’dan sonra ABD’nin farklı olacağını garanti edebilir misiniz? Obama ebediyen başkan olarak kalırsa mutlu oluruz.

’Taliban Vatikan gibi…’ * Talibanın düşman olduğunu kim söyledi? Usame Bin Ladin Taliban mıdır? Hayır. New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’ne saldıranlar Taliban mıydı, Afgan mıydı? Hayır. Taliban, tıpkı Vatikan gibi bir din devleti kurmak istiyorsa bunda kötü ne var? Vatikan bizim için bir tehlike mi oluşturuyor? Hayır.
* İsrail-Filistin anlaşmazlığı için iki devletli çözüm pratik değil hatta bu imkansız. Rica ederim artık bundan bahsetmeyin. Çözüm tıpkı Lübnan örneğinde olduğu gibi Yahudiler,Müslümanlar, Filistinliler, Hristiyanlar ve diğerleri için tek bir demokratik devlette. ‘Avrupalılar Afrika’ya tazminat ödemeli’ * Avrupalıların sömürdükleri Afrika’ya 7 milyar 770 milyon dolar tazminat ödemesi gerek. Afrikalılar bunu talep edecek ve bu parayı vermezseniz Afrikalılar bu milyarları alıp götürdüğünüz yerlere gidecek. Obama hemen gitti

Obama kendisinin ardından kürsüye çıkan Kaddafi’yi beklemeden ayrılırken Libya liderinin konuşması sırasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile ABD’nin BM Temsilcisi Susan Rice da salonu terk etti. Kaddafi konuşurken Britanya ve Fransa salonda elçi düzeyinde temsil edildi. Kaddafi dışarda da ‘terörist’, ‘katil’ yazılı pankartlar taşıyan bir topluluk tarafından protesto edildi. (Dış Haberler, aa)

0 Kommentare: