1977 1 Mayis`in taniklari Istanbul`da

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, 1 Mayıs 1977'nin yabancı tanıklarını yeniden buluşturacak. 32 yıl önce Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarına katılan Filistinli, Fransız ve Yunan 3 sendikacı, DİSK'in davetlisi olarak 1 Mayıs'ı "Taksim'de kutlamak" için İstanbul'a gelecek.

Alınan bilgiye göre, Taksim'de yapılması planlanan 1 Mayıs kutlaması, yabancı konukların katılımıyla uluslararası boyut kazanacak.

DİSK'in Ocak ayından beri "Taksim yasağının kaldırılması", "1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesi", "1 Mayıs 1977 katliamının faillerinin yargılanması" ve "sendika yasalarının değişmesi" gibi taleplerle uluslararası alanda yürüttüğü kampanyaya destek veren çeşitli kesimlerin temsilcileri, 1 Mayıs kutlamaları için İstanbul'da olacak.

1 Mayıs kutlamalarına yurt dışından sendika temsilcileri ve milletvekillerinin aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişilik bir heyetin katılması bekleniyor. Bu çerçevede, 1 Mayıs 1977'nin tanıklarından, Uluslararası Arap Sendikaları Konfederasyonu (ICATU) Genel Sekreter Yardımcısı Filistinli sendikacı Muhammed Bardan, Yunanistan Diktatörlüğe Karşı Sendikal Hareketten (ESAK) Dimitris Sahiminis ve Fransa Genel İşçi Konfederasyonundan (CGT) François Lançon 32 yıl sonra 1 Mayıs kutlamaları için İstanbul'da buluşacak.

DİSK'in davetlisi olarak 1 Mayıs kutlamalarına katılacaklar arasında Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mac Urata, Uluslararası Kimya, Enerji ve Maden İşçileri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Joe Drexler, Almanya Metal ve Tekstil İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Wolfang Rhode, Almanya Gıda İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Jürgen Hinzer, Almanya Federal Parlamento Üyesi Hüseyin Kenan Aydın bulunuyor.

Bu arada, 1 Mayıs'ın yabancı konuklar arasında bir de gazeteci olacak. Belçikalı gazeteci Eric Juzen, 3 sendikacının yıllar sonra İstanbul'da buluşmasından yola çıkarak Turkiye`deki 1 Mayıslarla ilgili bir belgesel hazırlayacak.

DİSK, 30 Nisanda da İstanbul'da "2. Uluslararası Sendikalar Buluşması" toplantısı düzenleyecek. Toplantıya, Almanya, Avusturya, Belçika, Filistin, Fransa, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İran, İsviçre, İtalya, Lüksemburg, Portekiz, Suriye ve Yunanistan'dan sendika temsilcileri ve milletvekilleri katılacak. (AA)

0 Kommentare: