Putin : Bulgaristan ve Rusya Guney Akim icin anlasacak!

Orta Asya enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine sevkiyatını öngören 'Nabucco' doğalgaz boru hattı projesinin rakibi olan, 'Güney Akım'da imza aşamasına gelindi.

Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev'le birlikte ortak bir basın toplantısı düzenleyen Rusya Başbakanı Vlademir Putin iki hafta içinde 'Güney Akım' doğalgaz anlaşmasına imzaların atılacağını söyledi.

2013 yılında tamamlanacak ve 10 milyar doları aşkın bir rakama mal olacak proje ile Rusya Avrupa'ya yıllık ek 31 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı gerçekleştirecek. Projeye Bulgaristan'ın dışında İtalya, Yunanistan, Macaristan ve Sırbistan da dahil oluyor. Putin basın toplantısında, "Anlaşma ile ilgili Bulgaristan'la fikir birliği sağlandı. İmzalar da iki hafta içinde atılır. Rusya ve Bulgaristan'ın konu ile ilgili herhangi bir uzlaşmazlığı yok." dedi.

Gazprom'la Bulgaristan enerji şirketi arasında bir kısım teknik sorunlar olduğunu, ancak bunların aşıldığını kaydeden Putin, projenin 2013 yılında aktif hale geleceğini söyledi. Rusya Başbakanı, Burgaz-Aleksandropolis arasında inşa edilecek petrol boru hattı projesinin de çevre açısından herhangi bir zarar oluşturmadığını savundu.

Geçtiğimiz günlerde açıklamada bulunan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov, Sofya ve Moskova'nın Güney Akım doğalgaz boru hattı inşası konusunda çıkarlarının çakıştığını, kucuk balkan ülkesinin kendi menfaatlerini sonuna kadar savunacağını açıklamıştı. Rusya'nın mevcut Bulgaristan hatlarını kullanarak masrafı azaltmak istediği kaydedilirken, Safya'nın da Nabucco'dan tamamı ile vazgeçmeyi düşünmediği kaydediliyor. Bulgaristan 'Güney Akım' anlaşması imzalansa da, Rusya bağımlılığını azaltmak için 'Nabucco' projesine de destek vermeye devam edecek.

"AVRUPA ENERJİ ANLAŞMASI İÇİNDE YER ALMAYIZ"

Rusya'nın kendisini enerji konusunda Avrupa Birliği ile herhangi bir anlaşma imzalayarak bağlamak istemediğini kaydeden Putin, "Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Avrupa ile enerji ilişkilerinin gelişimi konusunda bir öneride bulundu. Biz bu inisiyatifi destekliyoruz." dedi. AB'nin 1991 yılında önerdiği anlaşmaya göre birlik ülkeleri Rusya enerji sevkiyatında aktif rol almalarına izin verirken, Rus enerji şirketlerinin Avrupa piyasalarındaki çalışmalarını sınırlandırıyor.
(CİHAN)

0 Kommentare: