Mardin`de binlerce kisi `BAris` istedi

DTP Mardin İl Örgütü, partilerinin üzerindeki baskılara, gözaltılara ve barış sürecine dikkat çekmek amacıyla il ve ilçelerinden 3 bin kişinin katılımıyla 'barış yürüyüşü' düzenledi.

Kürt sorununun şiddet ile çözülemeyeceğinin herkesin çok iyi bilmesi gerektiğine vurgu yapan yürüyüşçüler, çatışmasızlık kararının iyi değerlendirilmesi çağrısı yaptı.

DTP Mardin İl Örgütü, partilerinin üzerindeki baskılara, gözaltılara ve barış sürecine dikkat çekmek amacıyla il ve ilçelerin katılımı ile DTP İl binası önünden Yenişehir Taksi Durağı'na kadar bir yürüyüş düzenledi. DTP İl binası önünde toplanan yaklaşık 3 bin kişi burada sık sık 'Bijî Serok Apo', 'PKK halktır halk burada', 'Sayın Öcalan' sloganları attı. Kadınlar ulusal kıyafetleriyle dikkat çekerken, burada halaylar çekildi. İl binası önünde toplanan kitle, Yenişehir Taksi Durağı'na kadar 'barış yürüyüşü' gerçekleştirdi. Yürüyüşe DTP'nin seçilmiş il, ilçe ve belde belediye başkanlarının yanı sıra, DTP PM üyeleriyle beraber yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüşte 'Çatışmasız ortamı onurlu barışla sonlandıralım', 'Ne öl ne de öldür, yaşa ve yaşat' pankartlarının yanı sıra 'DTP'ye uzanan eller kırılsın', 'Barış barış sadece barış', 'Yaşasın Demokratik Konfederalizm', 'Barışı sürdürelim' dövizleri açıldı. Yürüyüş sırasında kitlenin slogan atmasını engellemeye polisle kitle arasında kısa bir süreliğine gerginliğe neden oldu.

'Seçimler sonrası baskı arttı'

Yenişehir Taksi Durağı'nda açıklama yapan DTP Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, partilerine yönelik baskılara dikkat çekti. Gökkan, özellikle yerel seçimlerden sonra bu baskıların artığını belirterek, operasyonların seçimlerden sonraya denk gelmesini ise barış sürecine provoke etme amaçlı olduğunu söyledi. DTP'ye yönelik baskı ve tutuklamaların planlı yürütüldüğünü ifade eden Gökkan, tutuklanan DTP'lilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

DTP Mardin İl Başkanı Hilmi Öncü ise yerel seçimlerde halkın DTP'ye oy vermesinde, çözümde muhatabın kim olduğuna işaret ettiğini ifade etti. Öncü, 'Kuşkusuz ki yapılan bu operasyonlar ve baskılar sadece DTP yöneticilerine değildir. Seçimlerde bu partiye oy vermiş bulunan milyonca insanın düşünce ve ifade özgürlüğüne yapılmış bir saldırıdır. Bu operasyon ile siyaset yapma hakkının yanında demokrasi ve barış umutları da zedelenmektedir' dedi.

'Çatışmasızlık kararı bir fırsattır'

Öncü, PKK'nin 1 Haziran'a kadar kararlaştırmış olduğu çatışmasızlık kararına da dikkat çekerek, bunun ciddiye alınması gerektiğini söyledi. PKK'nin çatışmasızlık kararının önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Öncü, 'Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve daha sonra diğer yetkililerin de Kürt sorununun çözümü konusunda söylediği sözler, ilgili kurumların açıklamaları, Kürt sorununun çözümüne hiçbir zaman yakınlaşmadığı kadar yakınlaştığını gösteriyor' dedi. Barışın sağlanması noktasında tüm yetkileri göreve çağıran Öncü, 'Başta Türkiyeli demokrasi güçlerini aydınlarını halkımız samimi barış istemlerini görerek imha operasyonlarının durması için çaba harcamaya devletin demokratik çözüm yönünde halkımızı tatmin edecek somut adımlar atması için inisiyatif ve sorumluluk almaya davet ediyoruz' dedi. Açıklamanın ardından kitle zılgıt ve alkışlarla birlikte 'Ölme diyoruz öldürme diyoruz' sloganı ile olaysız bir şekilde dağıldı.(DİHA)

0 Kommentare: