Van`da silahlari susturun cagrisi

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van’da “DTP’yi susturma silahları sustur, çatışmazlığa cevap ver” mitingi yaptı. On binlerce kişinin katıldığı miting alanında, DTP’ye yönelik gerçekleştirilen baskılar protesto edildi.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van’da “DTP’yi susturma silahları sustur, çatışmazlığa cevap ver” mitingi yaptı. On binlerce kişinin katıldığı miting alanında, DTP’ye yönelik gerçekleştirilen baskılar protesto edildi.

Mitingde konuşan DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, Kürt sorununun çözümü için silahların ülkenin gündeminden kaldırma çağrısında bulundu.
Miting nedeniyle bölge illerinden Van’a araçlar kaldırıldı. Van Kalesi yanında bulunan Kültür Parkı’nda yapılan, mitinge iki koldan yapılan yürüyüşle başladı. Gençlik ve kadınlar tarafından düzenlenen ve iki yolda başlayan yürüyüş için sabah saatlerinden itibaren birçok mahalleden gelen kitle İpek Yolu üzerinde bulunan Kedi Kavşağı ile Alman Hastanesi önünde bir araya geldi. Birçok ilden katılımlarla ilk olarak Kedi Kavşağı’nda bir araya geldi. Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.
Helikopterlerin sürekli uçuş yapması dikkat çekerken, kitle miting alanına arama noktalarından geçirildikten sonra alındı. Kadınlar yöresel kıyafetleriyle katılımlarıyla alanı renk cümbüşüne dönüştürdü.
DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, DTP Milletvekilleri, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, KESK Kadın Sekreteri Songül Morsümbül, DTP Genel Merkez yöneticileri, DTP bölge belediye başkanları ve il başkanları miting alanına birlikte girdi. DTP heyeti kitle tarafından sloganlarla karşılandı.
“DTP’yi susturma silahları sustur, çatışmasızlığa cevap ver”, “Faşizme hayır demokrasiye evet diyoruz, çatışmasızlığı sürdürelim barışa yol verelim”, “Ne operasyon ne savaş toplumsal barış için ayrımsız genel af”, “Ya gerçek demokrasi ya hiç” pankartları açıldı.
Mitingin açılış konuşmasını yapan DTP Van İl Başkanı Selim Ertaş, hükümete çatışmasızlık kararına cevap vermeye çağırdı. Kürt halkının bütün barış taleplerine sürekli operasyon ve baskılarla cevap verildiğini de belirten Ertaş, “Bütün inkar ve imha politikasına rağmen Kürt halkı gösterdiği büyük direnişle bu güne geldi ve siyaset arenasında yerini aldı” dedi.

TÜRK: GEREKLİ ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ

DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, DTP’li milletvekillerinin ifadelerinin alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ahmet Türk, “Bizler sanki dokunulmazlıklarımız yokmuş gibi mahkemeye davet ediliyoruz. Türkiye’de geçmişten bu yana böyle bir uygulama yok. Bize yapılanlar hukuksuzluktur. Kısacası bir oyundur” dedi.
Kürt sorununu Türkiye’nin bütünlüğü içinde çözmeyi dile getirdiklerini anlatan Türk, “Dokunulmazlığımız olduğu sürece biz mahkemeye gitmeyeceğiz. Önemli bir süreçten geçiyoruz. Her zaman barıştan yana olduk. Bu barış taleplerimiz birileri tarafından farklı algılanıyor. Ama biz sonuna kadar özgürlükten yanayız. 14 Nisan’da partili arkadaşlarımıza operasyon yapıldı. Geçmişte de baskı ve bu zulmü gördük ama eğilmedik”diye konuştu. Kürt sorunu ile ilgili tartışmalar yaşanırken, bu gün çeşitli bölgelere operasyon yapıldığını kaydeden Türk, silahların susturulması konusunda ellerinden gelen desteği göstereceklerini vurguladı.
Türk, şunları dile getirdi: “PKK’nin geçen günlerde bir açıklaması oldu. Silahların susması ve siyasi sürece hazır oldukları yönünde. Öcalan da barış için hazırdır. Akil insanlardan bir heyet oluşturulsun diyorlar biz buna da hazırız. Bizim tek rüyamız barış ve özgürlük rüyasıdır. Şartlar ne olursa olsun barış ve özgürlükten yana olacağız. Türkiye’de kamplaşmayı sağlayarak oy isteyenleri biliyoruz. Bu süreçte barış isteyenler mi zafere ulaşacak yoksa ranttan beslenenler Türkiye’yi kaosa mı sürükleyecek. Bunu yaşayıp göreceğiz. 10 gün önce Sayın Cumhurbaşkanı’na (Gelin bu kanı durduralım) dedim. Fakat yaşanan bu acılardan ders almamış bazı kesimlerin bu fırsatı ortadan kaldırmak istediklerini görüyoruz. Kürt sorununu hep beraber çözelim, silahları Türkiye’nin gündeminden kaldıralım. CHP halka olan vicdani sorumluluğunu yerine getirsin.”(Evrensel)

0 Kommentare: