Obama Ebu Gireyb`teki iskence fotograflarini sansurledi

Amerikalı emekli tümgeneral Antonio Taguba, ABD Başkanı Barack H. Obama'nın yayımlanmasını istemediği Ebu Gıreyb fotoğraflarında işkence ve tecavüz görüntülerinin olduğunu söyledi.

İnsan hakları ihlalleri iddiaları üzerine Irak'taki Ebu Gıreyb tutukevinde soruşturma yürüten emekli Tümgeneral Antonio Taguba, İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan makalesinde, fotoğrafları "tüyler ürpertici" olarak niteledi.

Taguba, Obama'nın fotoğrafların yayımlanmaması yönündeki kararına kendisinin de katıldığını dile getirdi. Adli amaç dışında yayımlanmalarının amacının ne olduğuna emin olmadığını ifade eden Taguba, "Fotoğrafların yayımlanması dış politikamızın tek koruyucuları olan askerleri en çok ihtiyacımız olduğu dönemde tehlikeye atacaktır" dedi. Taguba'nın bu açıklamaları, bugüne kadar hiç yayımlanmamış fotoğrafların olduğunu kanıtladı.

AMERİKAN ASKERLERİ KADIN VE ERKEK MAHKUMLARA TECAVÜZ ETMİŞ

Daily Telegraph'a göre, Irak'taki Ebu Gıreyb cezaevindeki mahkumlara kötü muameleyi gösteren yeni fotoğraflarda, önceden belgelenenlerden çok daha ağır ihlaller var.

Habere göre, yeni fotoğraflardan en az birinde bir Amerikan askerinin bir kadın mahpusa tecavüzü, bir diğerinde bir erkek mahkuma tecavüz, bir diğerinde daha bir kadın mahpusun vücudunun üst tarafındaki kıyafetlerin zorla çıkarılması, başka fotoğraflarda da mahpuslara cop, tel gibi cisimlerle tecavüz görüntüleri yer alıyor.

Gazete, yeni fotoğrafların 2001-2005 yılları arasında Ebu Gıreyb ve diğer 6 tutukevindeki 400 ihlal vakasıyla ilgili olduğunu duyurdu. (CiHAN)

0 Kommentare: