Rusya : `Enerji savasi ihtimali var`!

Rusya yönetimi, önümüzdeki yıllarda ülkeler arasında enerji alanında ortaya çıkacak anlaşmazlıkların yeni savaşlara yol açabileceği öngörüsünde bulundu.

Medvedev'in imzaladığı, 2020 yılına kadarki dönemi kapsayan Ulusal Güvenlik Stratejisi Belgesi'nde "Uluslararası politika Ortadoğu, Barents Denizi, Kuzey Kutbu, Hazar ve Orta Asya’nın da dahil olduğu enerji kaynaklarını elde etme üzerine yoğunlaşacak. Enerji kaynaklarını hırsla kontrol mücadelesinde ortaya çıkan sorunları askeri güçle çözme teşebbüsleri göz ardı edilemez" denildi.


RUSYA İÇİN "EN ÖNEMLİ TEHDİT"

Belgede, Rusya'nın ABD ile "eşit ortaklık" arayışı içinde olacağı, ancak ABD'nin doğu Avrupa ülkelerine yerleştirmeyi planladığı "füze kalkanı"nın Rusya'nın ulusal güvenliğine yönelik en önemli tehdidi oluşturduğu ifade ediliyor.

BELGE 2020'YE YADAR GEÇERLİ OLACAK

Rusya'nın ulusal güvenliğine yönelik tehditlerin ve Rus hükümetinin 2020 yılına kadarki önceliklerinin sıralandığı strateji belgesinde, "Uluslararası politika uzun vadede Orta Doğu, Barents Denizi ve Kuzey Kutbu, Hazar ve Orta Asya bölgelerinin de dahil olduğu enerji kaynaklarının kontrolü üzerine yoğunlaşacak" deniliyor.

ENERJİ KAYNAKLARI YÜZÜNDEN "ASKERİ GÜÇ" KULLANILABİLİR UYARISI

Enerji kaynaklarını elde etme mücadelesinde ortaya çıkan sorunları askeri güç kullanarak çözme çabalarının da göz ardı edilemeyeceği vurgulanan belgede, "Rusya Federasyonu ve müttefiklerinin sınırları yakınındaki mevcut güç dengesi ihlal edilebilir" ifadesine yer verildi.

Belgede, söz konusu "güç dengesi ihlali" hakkında ayrıntılı bir tahlil yapılmadığı gibi herhangi bir ülkeye de özel atıfta bulunulmuyor.

BATI, ESKİ SOVYET CUMHURİYETLERİ'NDE NÜFUZ PEŞİNDE

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, daha önce yaptığı açıklamada, Batıyı eski Sovyet cumhuriyetleri üzerinde nüfuzunu genişletmeye çalışmakla suçlamış ve NATO'nun eski Sovyet cumhuriyetleri olan Ukrayna ve Gürcistan'ı üyeliğe alma girişimine sert tepki göstermişti.

Moskova, eski Sovyet cumhuriyetlerindeki doğal gaz boru hatlarının çok büyük bir bölümünün kontrolünü elinde bulunduruyor. Tükettiği gazın yüzde 25'ini Rusya'dan alan AB ülkeleri de Rusya'ya bağımlılığını azaltmak için alternatif projeler üzerinde çalışıyor.

ABD İLE "EŞİT ORTAKLIK"

Rusya'nın ABD ile çıkarları çerçevesinde "eşit ortaklık" için çaba harcayacağı vurgulanan strateji belgesinde, ABD'nin doğu Avrupa'daki "füze kalkanı" planının Rusya'nın ulusal güvenliğine yönelik tehditlerin ilk sırasında yer aldığı görüşüne yer veriliyor.

Strateji belgesinde Rusya'nın ABD ile "nükleer eşitlik" politikası izleyeceği, ancak Rusya'nın politikasının pragmatik olacağı ve yeni bir silahlanma yarışını dışlayacağı ifade ediliyor (AA)

0 Kommentare: