Sinirda yeni karakollar insa ediliyor

Kürt sorununun çözümüne yönelik tartışmaların yürütüldüğü bugünlerde, askeri operasyonlara tam hız verildi.

Hakkari'nin sınır noktalarına çok sayıda asker konumlandırılarak, yeni karakollar inşa edilmeye başlandı. Genelkurmay Başkanlığı'nın Çukurca, Yüksekova ve Şemdinli'de koordinatlarını vererek açıkladığı bölgelerde girişlere izin verilmiyor.

PKK'nin 1 Haziran'a kadar uzattığı eylemsizlik kararının ardından, Kürt sorununun çözümüne yönelik başlatılan tartışmalar devam ederken, Bölge'deki operasyonlara da hız verildi. Hakkari bölgesine yeni askeri birlikler sevk edilirken, sınır bölgelerinde de operasyonlar sıklaştı. Federal Kürdistan Bölgesi sınırına yeni karakollar inşaa edilirken, çok sayıda askerin de sık sık keşif amaçlı sınırı geçtiği öğrenildi. Özellikle Bolu, Kayseri, Isparta taburlarından gelen askerlerin de bulunduğu birliklerin, sınır noktalarına yerleştirildiği belirtiliyor. Yıllardır çamurdan geçilmeyen sınırdaki bazı köylerin yolları ise operasyonlar nedeniyle asfaltlanmaya başlandı. Birçok noktaya da sivillerin girişi yasaklandı. Askeri hareketliliğin en fazla yoğunlaştığı yerlerden biri olan ve Federal Kürdistan Bölgesi'ne sıfır noktada olan Çukurca'da, özellikle Hezil Çayı etrafına Özel Harekat Timleri'nden oluşan bir bölük konumlandırılırken, sınırdaki stratejik tepelere tank ve zırhlı personel taşıyıcı askeri araçlar yerleştirildi. Son olarak Çukurca 3. Taktik Sınır Jandarma Alay Komutanlığı'nda kış boyunca konumlanan askerlerin, sınır hatlarına kaydırıldığı öğrenildi. Köprülü (Gêman), Serisivi(Tekev), Işıklı (Ziyaniş), Kavuşak (Bilican), Kazan (Tiyar), Şivişk, Eriş, Erbuş, Ertuş (Uzundere) bölgelerinin birçok noktasına mayınların döşendiği öne sürülürken, söz konusu bu bölgelere sivillerin de girişi yasaklandı. Stratejik tepelere termal kamaralar yerleştirildi. Askeri hazırlıkların yanısıra Hakkari ile Çukurca arasında 3 barajın yapılması için de inşaa çalışmaları başlatıldı. Barajların yapılacağı alanların ise korucular tarafından korunacağı öğrenildi.

Yeni karakollar inşa ediliyor

Askeri hareketliliğin arttığı noktalardan biri olan Şemdinli ilçesi ile Derecik beldesi sınırlarında ise askeri hareketliliğin yanı sıra yeni karakollar da inşa edilmeye başlandı. Özellikle sınır noktasında bulunan ve Federal Kürdistan Bölgesi'nde bulunan Hupe ve Idılbı köyleri arasında TSK tarafından karakol yapıldığı öğrenildi. Şemdinli ile Derecik arasında bulunan Bêgozê Salara tepesinde de büyük bir karakol yapıldığı bildirildi. Yaylapınar (Salara) köyü girişinde ise askeri nizamiye kurularak aramalar gerçekleştirilmeye başlandı. Beyyurdu (Bidevi) köprüsünde ise seyyar karakol inşa edildi. Bölgedeki köyler arasındaki yollar ise asfaltlanmaya başlandı. Operasyonların yoğunlaşmasıyla birlikte Yüksekova ile Esendere arasında konumlanmış olan ve tamamı özel eğitimden geçmiş, subay, astsubay ve uzmanlardan oluşan Efeler Taburu ise Irak ile Türkiye sınırlarının kesiştiği Anadağ (Navberojan) bölgesine konumlandırıldı. Sınır noktasına yerleşen Efeler Taburu'na bağlı askerlerin sık sık sınır bölgesine geçtiği öğrenildi. Ayrıca Soğuksu (Tisi), Bağlar (Nehri), Tanyolu (Gelişen), Tekeli (Gare), Malava, Bozağaç (Reşidan) ile Gerdi bölgesinden, Canlıkaya (Silo), Koçyiğit (Kelit), Ormancık (Bıgalte), Dêrki, Bidav (Ayranlı), Suvaherki (Meşelik), Uzumkıran (Dı) bölgelerinin de tampon bölge amaçlı olduğu için yasaklı bölge ilan edildiği öğrenildi. Bölgeye giren köylülerin dahi özel izin alarak girişlerine izin verildiği öğrenildi.

Ortak operasyon

İran sınırında da hareketlilik artmaya başladı. Özellikle Esendere bölgesinde bulunan Kotol Dağı'na İran ve Türk karakolları kurulmaya başlandı. Yeni karakollar inşa edilirken, eski karakollara ise tanklar gönderildi. Yüzlerce askerin bulunduğu ve sürekli termal kameralarla gözetlenen Sarıyıldız (Kokep), Güvenli (Şahı), Ovaiçi (Basan), Ağaçlı (Aylava) ve Vargeniman, Meşgan karakollarına zırhlı araç takviyesi ve asker birlikler sevk edildi. Paygaha İspi bölgesinde ise gündüz İran askerleri mevzilenirken gece Türk birliklerine ait piyade askerlerin mevzilendiği öğrenildi. Sıro Taburu, Ganık, Alusan, Gengeçin, Erbilan, Dırı bölgesinde konumlanan İran güçleri ise bazı noktalarda helikopter pistleri yapmaya başladı. Dağlıca (Oramar) sınır hattında ise yeni birlikler kaydırıldı. Yoğun askeri hareketliliğin yaşandığı bölgede, Genelkurmay Başkanlığı, Çukurca, Yüksekova ve Şemdinli'de verdiği koordinatlarla yasak bölgeleri belirledi. (Gundem)

0 Kommentare: