DTK`dan hukumete cagri
Diyarbakır'da 600 delegenin katılımıyla gerçekleşen Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) sonuç bildirgesi, binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşün ardından Koşuyolu Parkı'nda açıklandı.
DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, kongrenin, PKK'nin eylemsizlik kararının Kürt sorununun çözüm sürecinde önemli bir fırsat olarak değerlendirdiğini belirterek, devlete ve hükümete operasyonları derhal durdurma çağrısı yapmayı karar altına aldığını belirtti. Diyalog Komisyonu'nun kurulması karar aldıklarını da kaydeden Dicle, 'Kongremiz, Kürt sorunun barışçıl demokratik çözümü konusunda, daha derin tartışmalar yapmak ve ayrıntılı bir yol haritası oluşturmak amacıyla, çalıştay düzenlemeyi karar altına almıştır' dedi.
DTP Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Emine Ayna, Kürt siyasetçiler, akademisyenler, inanç grupları, sivil toplum örgütü temsilcileri, DTP'li milletvekilleri, belediye başkanları, kanaat önderleri ve seçilmiş halk delegesinden toplam 600 delegenin katılımıyla DTP Diyarbakır İl binası Vedat Aydın Konferans Salonu'nda 2 gündür devam eden 3. Demokratik Toplum Kongresi, sona erdi. DTP Diyarbakır il binasından Koşuyolu Parkı'na yapılan ve binlerce kişinin katıldığı yürüyüşün ardından kongrenin sonuç bildirgesini DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, kamuoyuna açıkladı. 3. Demokratik Toplum Kongresi Sonuç Bildirgesi'ni okuyan DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, Toplum Kongresi'nin Kürt coğrafyasında yüz yılladır birlikte yaşayan farklı etnik kimliklerden halk delegeleri, inanç grubu temsilcileri, sivil toplum örgüt temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, kadın ve gençlik örgütü temsilcileri, akademisyenler, milletvekilleri ve belediye başkanları ile muhtarlardan oluşan 800 delege ile gerçekleştirildiğini belirtti. Kongrenin, dünyada, bölgede ve Türkiye'de önemli siyasal gelişmelerin yaşandığı bir süreçte, bölge halkın yakından ilgilendiren gelişmeler karşısındaki demokratik tutumunu açığa çıkarmak ve Kürt sorununun demokratik çözüm perspektifini bir kez daha ortaya koyarak demokratik birliğin sağlanması için üstlendiği tarihsel misyonla toplandığını vurgulayan Dicle, 'Kürt sorunun Ortadoğu coğrafyasının asli unsurlarından olan Kürt halkının ulusal, toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasal ve en temel insan haklarının inkarı ve reddi sorunu olarak kongre, sorunun çözüm ile hem Kürt toplumunda köklü bir yenilenme hem de Türkiye'de demokratik dönüşümün gerçekleşeceği inancındadır' dedi.
'55 üyemiz serbest bırakılsın'
DTK'nın Ekim 2007'de gerçekleştirdiği ilk genel kurulunda çözüme dönük siyasal perspektifi olan Demokratik Özerklik Projesi'nin deklare ettiğini hatırlatan Dicle, böyle Kürt halkının 'Nasıl bir Türkiye?', 'Nasıl bir özgürlük?', 've 'Nasıl bir demokratik çözüm' istediğini net tavırla ortaya koyduğunu ifade etti. Toplumun tüm sorunlarının çözümünün devletten beklemediği, sivil ve bağımsız kurumlar aracılığı ile kendi sorunlarına çözümler geliştirdiği, daha pratik, daha demokratik ve daha katılımcı bir sistem ön gördüğünü belirten Dicle, 'Farklı görüşlere saygı duymakla birlikte Şubat 2008'de gerçekleştirilen Demokratik Toplum Kongresi'nde delegasyonun tartışmaları sonucunda Demokratik Türkiye Cumhuriyeti, Demokratik Özerk Kürdistan formülü temel bir çözüm perspektifi olarak görülmüştür. DTK'nın DTP'nin 29 Mart Yerel Yönetim Seçimleri'nde elde ettiği başarıyı Kürt halkı üzerindeki her türlü baskı, hile, entrika ve saldırıya rağmen ortaya çıkan bir halk iradesi olarak değerlendirdiğini kaydeden Dicle, 'Kongremiz, Kürt halkının birliğini güçlendirerek, elde etmiş olduğu bu başarıyı seçim programı ve sloganlarıyla bir referandum olarak görmüştür. Açığa çıkan bu siyasi irade Kürt sorunun demokratik çözümü konusunda güçlü bir zemin yaratmıştır. Ancak bu irade görmezden gelinmiş yapılan siyasi ve askeri operasyonlarla bastırılmak istenmiştir. Demokratik legal zeminde siyaset yapan DTK bileşenlerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar hükümetin ve diğer otoritelerin çözümsüzlük mantığını bir kez daha ortaya koymuştur. Bu bağlamda DTK delegesi olan 55 arkadaşımızın derhal serbest bırakılmasını talep etmekteyiz. Kongremiz, tutuklu bulunan delegelerimizin serbest bırakılmasını hükümetin çözüme bakış açısının bir kriteri olarak değerlendirmektedir' diye konuştu.
'Muhatap sorunu yok'
Dicle, DTK'da bir araya gelen Kürt, Türkmen, Arap, Süryani, Keldani ve Ermeni, Müslüman, Hristiyan ve Ezidiler, siyasi parti, sendika, meslek odaları ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, akademisyenler ve seçilmiş halk delegelerinin yani bu ülkenin vatandaşı olan farklı konuşan, farklı yaşayan, farklı inanan, farklı düşünen insanların tek dil, tek mezhep, tek din ve tek millet dayatmasını reddettiğini vurguladı. Kongre delegelerinin DTK'yı Kürt coğrafyasına yaşayan tüm etnik, siyasi ve dini farklılıkların ortak, yasal, demokratik platformu olarak tanımladığını kaydeden Dicle, 'Kongremiz Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümünü Türkiye toplumunun en acil ihtiyacı olarak tespit etmiş, halkların eşitliği ve özgürlüğü temelinde devlet sınırlarına dokunmadan sağlanacak demokratik tanıma ile birlikte yaşamla mümkün olduğu sonucuna varmıştır. Kongre sorunun çözümü noktasında Türkiye toplumunun bileşenlerini etkili ve yetkili görmektedir. Bu bağlamda Kürtler açısından muhatap sorunu bulunmamaktadır. Kongremiz, Kürt sorununun çözümünde diyalog ve istişare sürecinde Sayın Öcalan ve PKK'nin dışlanacağı formülün sonuç alcı olamayacağını ifade etmektedir' dedi.
'Kürtler arasında ortak bir strateji'
İktidarda olan AKP Hükümeti'nin toplumsal gereksinimleri doğru tespit etme, bu toplumsal gerçeklere uygun politikalar üretme ve bu politikaları hayata geçirebilmek için toplumsal mutabakatı sağlayamadığı ve diyaloga açık olmadığının görüldüğüne dikkat çeken Dicle, 'Kongremiz Hükümet ve diğer kamu otoritelerini diyalog kapıların açmaya ve cesaretle çözümün paydası olmaya çağırmaktadır. Siyasal çözümün tartışılması, diyalog ve uzlaşının sağlanabilmesi için silahların susması, şarttır. KCK'nin 15 Temmuz'a kadar uzattığını açıkladığı eylemsizlik kararının yaşam bulabilmesi için askeri operasyonların derhal durdurulması gerekmektedir. Kongremiz, bu zaman dilimi içerisinde gerçekleşecek her operasyon ve ölümü, barış sürecini provoke etme girişim olarak tanımlayacaktır. Kongremiz KCK'nin 15 Temmuz'a kadar ilan ettiği eylemsizlik süresi içinde yapılan ve yapılacak olan operasyonlar neticesinde yaşanacak her can kaybından AKP Hükümeti'nin askeri otoriteleri ve operasyonlara destek veren uluslararası güçleri sorumlu tutacaktır. Kongremiz Kürt sorununun çözümünde ekonomik, siyasal ve kültürel hakların kolektif kullanımın esas almakta bu hakların bireysel hak kullanımı temelinde ele alınmasını sorunun çözümünde yeterli görmemektedir. Çözüm yerine çatışma istikrar yerine kaos, barış yerine savaşta direten zihniyete karşı, ulusal demokratik birliğin önemi üzerinde duran DTK, kırk milyonu aşkın nüfusu ile Ortadoğu coğrafyasında 4 ülke sınırları içersinde yaşayan, Kürt halkının birlikte yaşadığı haklarla eşit, özgür, gönüllü ve iradeli birlikteliğinin Kürtler arasında ortak bir strateji belirlenerek sağlanacağı inancını taşımaktadır' diye konuştu.
Kongreden halka çağrı
Kongrenin, kendi içinde görevlendireceği bir delegasyonla Ortadoğu'da barış ve istikrarın gelişmesi için Hewler'de yapılması tartışılan Ulusal Konferans'a katılacağı ve kongrenin görüş ve önerilerini sunmayı kararlaştırdığını ifade eden Dicle, Kürtlerin kendi toplumlarını yeniden kurmayı amaçlarken, sisteminde Kürt toplumunu özünden koparmayı amaçladığını söyledi. Dicle, 'Kendi geleceğini, özgür, demokratik birliktelikler temelinde kurma iddiasında olan, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde, büyük bedeller ödeyerek, büyük değerler yaratan Kürt halkı; aynı zamanda anlamlı bir barış ve kardeşlik mücadelesi vermektedir. Çeşitli toplumsal kesimlerin, inanç ve kültürlerin birliğini ve örgütlülüğünü ifade eden DTK, tabandan meclis tarzı örgütlenerek söz ve karar gücünü açığa çıkaran halk kitlelerinin, siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik temsil gücüne ulaşmayı hedeflemektedir. Kongremiz, Kürt sorunun çözümünü merkezine alan tüm siyasal parti, grup ve aydınları, kapsama çabasını kararlılıkla sürdürecektir. Bölgesel güçler tarafından üstü örtülen çözümsüzlüğe terk edilen ve bundan dolayı da Ortadoğu'daki sorunları daha da ağırlaştıran Kürt sorunu Türkiye'de çözmek Ortadoğu'da sorunların çözümünün önünü açmak ve demokratik sürecin gelişmesini sağlamakla eş anlamlıdır. Kongremiz, içine girdiğimiz çözüm ve dönüşüm sürecinde Türkiye'deki tüm aydın demokrat ve yurtseverleri, halkların birlikteliği ile sağlanacak demokratik çözümün parçası olmaya, halkımızı dün olduğu gibi bugüne de özgürlük ve demokrasi mücadelesinde öncü rolünü oynamaya çağırır' dedi.
Kararlar 10 maddeden oluştu
Diyarbakır'da 2 gün süren DTK'da alınan kararlar ise şöyle:
# 'Kongremiz, DTK'nin genişleme ve kapsayıcı olma perspektifi gereğince, farklı Kürt çevreleri ve Türkiye'deki demokrasi ve barıştan yana olan çevrelerle ilişki kurmak amacıyla bir Diyalog Komisyonu kurulmasını karar altına almıştır.
# Kongremiz, Kürt sorunun barışçıl demokratik çözümü konusunda, daha derin tartışmalar yapmak ve ayrıntılı bir yol haritası oluşturmak amacıyla, çalıştay düzenlemeyi karar altına almıştır.
# Kongremiz, yerel yönetimleri, toplumsal barış ve toplumsal yeniden yapılanma sürecinin önemli bir aktörü olarak gördüğünü; farklı kültürlerin kendilerini ifade etmesi ve geliştirmesi için, zemin oluşturulmasını, yerel yönetimlerin öncelikli görevleri arasında tanımladığını karar altına almıştır.
# KCK'nin eylemsizlik kararını, Kürt sorununun çözüm sürecinde önemli bir fırsat olarak değerlendiren kongremiz, devlete ve hükümete operasyonları derhal durdurma çağrısı yapmayı karar altına almıştır.
# Tüm inanç gruplarının eşitlik ve özgürlük temelinden tanımlanmış ilişkisinden yana olan kongremiz; Alevi toplumunun acılarını paylaşır ve Sivas Katliamı'nın yıl dönümü olan 2 Temmuz'da Madımak oteli önünde yapılacak anmaya katımın önemine işaret eder.
# Kürt sorunun barışçıl demokratik çözümünde ve Türkiye'nin demokratikleşmesinde, sivil demokratik yeni bir anayasanın hazırlanmasının önemine işaret eden kongremiz, sivil anayasa çalışmalarına hız verilmesini karar altına almıştır.
# KCK'nin eylemsizlik kararına yanıt verilmesi, fiili ve gerçek çatışmasızlık halinin sağlanması için kamuoyu oluşturmak amacıyla, çeşitli eylem ve etkinlikler organize edilmesi konusunda DTK Daimi Meclis'ine yetki verilmesi karar altına alınmıştır.
# Kongremiz, 14 Nisan operasyonunu kınayarak, tutuklu bulunanların derhal serbest bırakılması yönünde çağrı yapmayı karar altına almıştır.
# Kongremiz, 'Dış ilişkiler ve Diplomasi Komisyonu' adıyla bir komisyon kurulmasını karar altına almıştır.
# Kongremiz, demokratikleşme ve Kürt sorununun barışçıl çözümünün tartışılacağı Türkiye Demokrasi Konferansı çalışmalarını teşvik etme ve katkı sunma kararı almıştır.' (DİHA)
DTP Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Emine Ayna, Kürt siyasetçiler, akademisyenler, inanç grupları, sivil toplum örgütü temsilcileri, DTP'li milletvekilleri, belediye başkanları, kanaat önderleri ve seçilmiş halk delegesinden toplam 600 delegenin katılımıyla DTP Diyarbakır İl binası Vedat Aydın Konferans Salonu'nda 2 gündür devam eden 3. Demokratik Toplum Kongresi, sona erdi. DTP Diyarbakır il binasından Koşuyolu Parkı'na yapılan ve binlerce kişinin katıldığı yürüyüşün ardından kongrenin sonuç bildirgesini DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, kamuoyuna açıkladı. 3. Demokratik Toplum Kongresi Sonuç Bildirgesi'ni okuyan DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, Toplum Kongresi'nin Kürt coğrafyasında yüz yılladır birlikte yaşayan farklı etnik kimliklerden halk delegeleri, inanç grubu temsilcileri, sivil toplum örgüt temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, kadın ve gençlik örgütü temsilcileri, akademisyenler, milletvekilleri ve belediye başkanları ile muhtarlardan oluşan 800 delege ile gerçekleştirildiğini belirtti. Kongrenin, dünyada, bölgede ve Türkiye'de önemli siyasal gelişmelerin yaşandığı bir süreçte, bölge halkın yakından ilgilendiren gelişmeler karşısındaki demokratik tutumunu açığa çıkarmak ve Kürt sorununun demokratik çözüm perspektifini bir kez daha ortaya koyarak demokratik birliğin sağlanması için üstlendiği tarihsel misyonla toplandığını vurgulayan Dicle, 'Kürt sorunun Ortadoğu coğrafyasının asli unsurlarından olan Kürt halkının ulusal, toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasal ve en temel insan haklarının inkarı ve reddi sorunu olarak kongre, sorunun çözüm ile hem Kürt toplumunda köklü bir yenilenme hem de Türkiye'de demokratik dönüşümün gerçekleşeceği inancındadır' dedi.
'55 üyemiz serbest bırakılsın'
DTK'nın Ekim 2007'de gerçekleştirdiği ilk genel kurulunda çözüme dönük siyasal perspektifi olan Demokratik Özerklik Projesi'nin deklare ettiğini hatırlatan Dicle, böyle Kürt halkının 'Nasıl bir Türkiye?', 'Nasıl bir özgürlük?', 've 'Nasıl bir demokratik çözüm' istediğini net tavırla ortaya koyduğunu ifade etti. Toplumun tüm sorunlarının çözümünün devletten beklemediği, sivil ve bağımsız kurumlar aracılığı ile kendi sorunlarına çözümler geliştirdiği, daha pratik, daha demokratik ve daha katılımcı bir sistem ön gördüğünü belirten Dicle, 'Farklı görüşlere saygı duymakla birlikte Şubat 2008'de gerçekleştirilen Demokratik Toplum Kongresi'nde delegasyonun tartışmaları sonucunda Demokratik Türkiye Cumhuriyeti, Demokratik Özerk Kürdistan formülü temel bir çözüm perspektifi olarak görülmüştür. DTK'nın DTP'nin 29 Mart Yerel Yönetim Seçimleri'nde elde ettiği başarıyı Kürt halkı üzerindeki her türlü baskı, hile, entrika ve saldırıya rağmen ortaya çıkan bir halk iradesi olarak değerlendirdiğini kaydeden Dicle, 'Kongremiz, Kürt halkının birliğini güçlendirerek, elde etmiş olduğu bu başarıyı seçim programı ve sloganlarıyla bir referandum olarak görmüştür. Açığa çıkan bu siyasi irade Kürt sorunun demokratik çözümü konusunda güçlü bir zemin yaratmıştır. Ancak bu irade görmezden gelinmiş yapılan siyasi ve askeri operasyonlarla bastırılmak istenmiştir. Demokratik legal zeminde siyaset yapan DTK bileşenlerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar hükümetin ve diğer otoritelerin çözümsüzlük mantığını bir kez daha ortaya koymuştur. Bu bağlamda DTK delegesi olan 55 arkadaşımızın derhal serbest bırakılmasını talep etmekteyiz. Kongremiz, tutuklu bulunan delegelerimizin serbest bırakılmasını hükümetin çözüme bakış açısının bir kriteri olarak değerlendirmektedir' diye konuştu.
'Muhatap sorunu yok'
Dicle, DTK'da bir araya gelen Kürt, Türkmen, Arap, Süryani, Keldani ve Ermeni, Müslüman, Hristiyan ve Ezidiler, siyasi parti, sendika, meslek odaları ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, akademisyenler ve seçilmiş halk delegelerinin yani bu ülkenin vatandaşı olan farklı konuşan, farklı yaşayan, farklı inanan, farklı düşünen insanların tek dil, tek mezhep, tek din ve tek millet dayatmasını reddettiğini vurguladı. Kongre delegelerinin DTK'yı Kürt coğrafyasına yaşayan tüm etnik, siyasi ve dini farklılıkların ortak, yasal, demokratik platformu olarak tanımladığını kaydeden Dicle, 'Kongremiz Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümünü Türkiye toplumunun en acil ihtiyacı olarak tespit etmiş, halkların eşitliği ve özgürlüğü temelinde devlet sınırlarına dokunmadan sağlanacak demokratik tanıma ile birlikte yaşamla mümkün olduğu sonucuna varmıştır. Kongre sorunun çözümü noktasında Türkiye toplumunun bileşenlerini etkili ve yetkili görmektedir. Bu bağlamda Kürtler açısından muhatap sorunu bulunmamaktadır. Kongremiz, Kürt sorununun çözümünde diyalog ve istişare sürecinde Sayın Öcalan ve PKK'nin dışlanacağı formülün sonuç alcı olamayacağını ifade etmektedir' dedi.
'Kürtler arasında ortak bir strateji'
İktidarda olan AKP Hükümeti'nin toplumsal gereksinimleri doğru tespit etme, bu toplumsal gerçeklere uygun politikalar üretme ve bu politikaları hayata geçirebilmek için toplumsal mutabakatı sağlayamadığı ve diyaloga açık olmadığının görüldüğüne dikkat çeken Dicle, 'Kongremiz Hükümet ve diğer kamu otoritelerini diyalog kapıların açmaya ve cesaretle çözümün paydası olmaya çağırmaktadır. Siyasal çözümün tartışılması, diyalog ve uzlaşının sağlanabilmesi için silahların susması, şarttır. KCK'nin 15 Temmuz'a kadar uzattığını açıkladığı eylemsizlik kararının yaşam bulabilmesi için askeri operasyonların derhal durdurulması gerekmektedir. Kongremiz, bu zaman dilimi içerisinde gerçekleşecek her operasyon ve ölümü, barış sürecini provoke etme girişim olarak tanımlayacaktır. Kongremiz KCK'nin 15 Temmuz'a kadar ilan ettiği eylemsizlik süresi içinde yapılan ve yapılacak olan operasyonlar neticesinde yaşanacak her can kaybından AKP Hükümeti'nin askeri otoriteleri ve operasyonlara destek veren uluslararası güçleri sorumlu tutacaktır. Kongremiz Kürt sorununun çözümünde ekonomik, siyasal ve kültürel hakların kolektif kullanımın esas almakta bu hakların bireysel hak kullanımı temelinde ele alınmasını sorunun çözümünde yeterli görmemektedir. Çözüm yerine çatışma istikrar yerine kaos, barış yerine savaşta direten zihniyete karşı, ulusal demokratik birliğin önemi üzerinde duran DTK, kırk milyonu aşkın nüfusu ile Ortadoğu coğrafyasında 4 ülke sınırları içersinde yaşayan, Kürt halkının birlikte yaşadığı haklarla eşit, özgür, gönüllü ve iradeli birlikteliğinin Kürtler arasında ortak bir strateji belirlenerek sağlanacağı inancını taşımaktadır' diye konuştu.
Kongreden halka çağrı
Kongrenin, kendi içinde görevlendireceği bir delegasyonla Ortadoğu'da barış ve istikrarın gelişmesi için Hewler'de yapılması tartışılan Ulusal Konferans'a katılacağı ve kongrenin görüş ve önerilerini sunmayı kararlaştırdığını ifade eden Dicle, Kürtlerin kendi toplumlarını yeniden kurmayı amaçlarken, sisteminde Kürt toplumunu özünden koparmayı amaçladığını söyledi. Dicle, 'Kendi geleceğini, özgür, demokratik birliktelikler temelinde kurma iddiasında olan, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde, büyük bedeller ödeyerek, büyük değerler yaratan Kürt halkı; aynı zamanda anlamlı bir barış ve kardeşlik mücadelesi vermektedir. Çeşitli toplumsal kesimlerin, inanç ve kültürlerin birliğini ve örgütlülüğünü ifade eden DTK, tabandan meclis tarzı örgütlenerek söz ve karar gücünü açığa çıkaran halk kitlelerinin, siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik temsil gücüne ulaşmayı hedeflemektedir. Kongremiz, Kürt sorunun çözümünü merkezine alan tüm siyasal parti, grup ve aydınları, kapsama çabasını kararlılıkla sürdürecektir. Bölgesel güçler tarafından üstü örtülen çözümsüzlüğe terk edilen ve bundan dolayı da Ortadoğu'daki sorunları daha da ağırlaştıran Kürt sorunu Türkiye'de çözmek Ortadoğu'da sorunların çözümünün önünü açmak ve demokratik sürecin gelişmesini sağlamakla eş anlamlıdır. Kongremiz, içine girdiğimiz çözüm ve dönüşüm sürecinde Türkiye'deki tüm aydın demokrat ve yurtseverleri, halkların birlikteliği ile sağlanacak demokratik çözümün parçası olmaya, halkımızı dün olduğu gibi bugüne de özgürlük ve demokrasi mücadelesinde öncü rolünü oynamaya çağırır' dedi.
Kararlar 10 maddeden oluştu
Diyarbakır'da 2 gün süren DTK'da alınan kararlar ise şöyle:
# 'Kongremiz, DTK'nin genişleme ve kapsayıcı olma perspektifi gereğince, farklı Kürt çevreleri ve Türkiye'deki demokrasi ve barıştan yana olan çevrelerle ilişki kurmak amacıyla bir Diyalog Komisyonu kurulmasını karar altına almıştır.
# Kongremiz, Kürt sorunun barışçıl demokratik çözümü konusunda, daha derin tartışmalar yapmak ve ayrıntılı bir yol haritası oluşturmak amacıyla, çalıştay düzenlemeyi karar altına almıştır.
# Kongremiz, yerel yönetimleri, toplumsal barış ve toplumsal yeniden yapılanma sürecinin önemli bir aktörü olarak gördüğünü; farklı kültürlerin kendilerini ifade etmesi ve geliştirmesi için, zemin oluşturulmasını, yerel yönetimlerin öncelikli görevleri arasında tanımladığını karar altına almıştır.
# KCK'nin eylemsizlik kararını, Kürt sorununun çözüm sürecinde önemli bir fırsat olarak değerlendiren kongremiz, devlete ve hükümete operasyonları derhal durdurma çağrısı yapmayı karar altına almıştır.
# Tüm inanç gruplarının eşitlik ve özgürlük temelinden tanımlanmış ilişkisinden yana olan kongremiz; Alevi toplumunun acılarını paylaşır ve Sivas Katliamı'nın yıl dönümü olan 2 Temmuz'da Madımak oteli önünde yapılacak anmaya katımın önemine işaret eder.
# Kürt sorunun barışçıl demokratik çözümünde ve Türkiye'nin demokratikleşmesinde, sivil demokratik yeni bir anayasanın hazırlanmasının önemine işaret eden kongremiz, sivil anayasa çalışmalarına hız verilmesini karar altına almıştır.
# KCK'nin eylemsizlik kararına yanıt verilmesi, fiili ve gerçek çatışmasızlık halinin sağlanması için kamuoyu oluşturmak amacıyla, çeşitli eylem ve etkinlikler organize edilmesi konusunda DTK Daimi Meclis'ine yetki verilmesi karar altına alınmıştır.
# Kongremiz, 14 Nisan operasyonunu kınayarak, tutuklu bulunanların derhal serbest bırakılması yönünde çağrı yapmayı karar altına almıştır.
# Kongremiz, 'Dış ilişkiler ve Diplomasi Komisyonu' adıyla bir komisyon kurulmasını karar altına almıştır.
# Kongremiz, demokratikleşme ve Kürt sorununun barışçıl çözümünün tartışılacağı Türkiye Demokrasi Konferansı çalışmalarını teşvik etme ve katkı sunma kararı almıştır.' (DİHA)