Rusya`da Moldova`ya 500 milyon dolar kredi!

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Moldova'ya ekonomik krizle mücadele çerçevesinde 500 milyon dolar kredi sağlanmasına karar verildiğini, 150 milyon dolarlık ilk transferin de önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini söyledi.

Moskova'da Putin'le bir araya gelen Moldova Cumhurbaşkanı Vladimir Voronin de sağlanan krediden dolayı Rusya'ya müteşekkir olduklarını belirtti. Voronin, Moldova'da yatırımlarda kullanılacak kredinin, geri ödeneceği konusunda da garanti verdi. Moldova Cumhurbaşkanı Voronin, 29 Temmuz'da erken parlamento seçimi kararı almıştı. Kremlin'de Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le de görüşen Voronin, buradan da tam destek aldı. Voronin, ülkede gerçekleşen gerginliklerin bir darbe girişimi olduğunu, arkasında da Romanya'nın olduğunu iddia etti.

Rusya, Moldova'nın dışında Kırgızistan, Moğolistan, Ermenistan, Özbekistan, Tacikistan ve Belarus'a krizle mücadelede kredi verdi. Kırgızistan'ın Rusya'dan aldığı 2 milyar dolarlık kredi, ABD üssünün kapatılması tartışmaları ile gündeme gelirken, Belarus'un alacağı 2 milyar dolarlık kredinin son çeyreğini Moskova'nın ruble olarak vermek istemesi, iki başkent arasında gerginliğe neden olmuştu.

Rusya, Eurasec çerçevesinde eski Sovyet ülkelerinin krizle mücadelesine destek sağlamak amacı ile, 10 milyar dolarlık bir rakam ayırmıştı. (CiHAN)

0 Kommentare: