Yevkurov'a 70 kilo patlayici ile saldirildi ,perde arkasi simdilik karanlik

İnguşetya'nın 46 yaşındaki devlet başkanı Yunus-Bek Yevkurov’a yönelik dünkü bombalı suikast girişimi büyük yankı yarattı. Başkan Medvedev, “teröristlere en sert cevabın verileceğini” söylerken, iki ihtimal üzerinde duruluyor: 1- Radikal terörist gruplar. 2- Yevkurov’un başlattığı yolsuzlukla mücadele kampanyasından zarar gören suç grupları. Yüzü dahil, vücudunun her bölgesinde derin yaralar ve yanıklar olduğu belirtilen Yevkurov, özel uçakla Moskova’ya getirildi.

Dün sabah Nazran’da kortejine yapılan intihar saldırısında Yunus-Bek Yevkurov’un yaralanması Rusya’nın gündemini sarstı. Henüz 8 ay önce Murat Zyazikov’un yerine atanan, “Rusya Kahramanı” madalyalı paraşütçü birlikleri komutanı Yevkurov, bölgede yıllardır doruk noktasına ulaşan yolsuzluklar ve radikal dinci grupların adının karıştığı terör eylemlerine karşı büyük bir kampanya başlatmıştı.

Yetkililer, Yevkurov’un cipinin olduğu korteje son hızla dalan intihar eylemcisinin arabasındaki 70 kilo patlayıcı ile birlikte hava uçtuğunu belirttiler. Patlamanın hızıyla Yevkurov’un zırhlı makam aracı yoldan çıkıp duvara çarptı. Medyaya yansıyan bilgilerde, eylemde kullanılan otomobilin Moskova bölgesine plakası taşıdığı vurgulanıyor.

Yevkurov’un ve yanında oturan kardeşinin ağır yaralandığı, saldırgan dahil üç kişinin öldüğü olay Moskova’yı ayağa kaldırdı. Başkan Medvedev, bölgede huzur ve istikrar ortamını bozmak isteyenlere en ağır cevabı vereceklerini söyledi. Putin de saldırıyı yapanları Nazilere benzetti. Bölgeye özel soruşturma ekibi yollandı. Çeçenistan Devlet Başkanı Kadirov da istişareler için Moskova’ya gelip Medvedev ile görüştü.

Rus yetkililer, Yevkurov’un bölgede yolsuzluğa karşı başlattığı etkili kampanya yüzünden suç örgütlerinin hedefi haline gediğini vurguluyor. Öte yandan bölgede devlet görevlilerine yönelik terör eylemlerinin arkasında radikal dinci grupların olabileceği de savunuluyor. (Turk-Rus)

0 Kommentare: