Aliyevden dogalgaz aciklamasi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Alivey, Şahdeniz projesinden Turkiye`nin aldığı doğal gazın fiyatının "piyasa fiyatı ve sözleşme yükümlülükleri esas alınarak yeniden belirlenmesi gerektiğini" söyledi.

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi'nde konuşan Aliyev, Azerbaycan'ın Türkiye'ye verdiği doğal gaza zam yapacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, Şahdeniz projesinin tek üyesinin Azeri şirketi SOCAR olmadığını anlattı.

Şahdeniz konsorsiyumuyla Türkiye arasında 2001'de imzalanan anlaşmanın, bin metre küp doğal gaz için üst sınırı 120 dolar olarak belirleyen fiyatın geçerlilik süresinin nisan 2008'de dolduğunu kaydetti.

Konsorsiyumdaki ortak anlayışın yeni fiyatın müzakere edilmesi yönünde olduğunu belirten Aliyev şöyle devam etti:

"Fakat piyasa fiyatı olmalı. Bu konuyu takip edenler 2008 yılında Türkiye'nin Rusya'dan 400 dolara, bazen 500 dolara doğal gaz aldığını bilirler...Geçen yıl Azerbaycan'dan ise 120 dolara alırken doğal gazın piyasa fiyatı 400-500 dolar seviyesindeydi. Bu durumda Şahdeniz konsorsiyumunun bu yüzden ne kadar büyük zarar ettiğini hesaplayabilirsiniz."

"AZERİLER NE OLDUĞUNU BİLMEK İSTİYOR"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ile Ermenistan arasında anlaşma sağlanan yol haritasını ima ederek, "Dünya, bölge ve Azeriler ne olduğunu bilmek istiyor" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Brüksel'de bir araya geldi. ikili, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Barroso, Aliyev ile "iyi, yapıcı ve açık bir görüşme" yaptıklarını söyledi. Barroso, Azerbaycan'ın Kafkasya'da öenmli bir partner olduğunu belirterek enerjinin daha yakın bir işbirliği için önemli bir faktör olduğunu vurguladı. Azeri lider de Avrupa Birliği ile ilişkilere önem verdiklerini kaydetti.

Dağlık Karabağ'a ilişkin bir soru üzerine Aliyev, "Ermenistan'ın Azeri topraklarını işgal etmesi sadece bizim için değil bölgenin istikrar ve güvenliği için de bir tehdit. 20 yıldır yaşadığımız en büyük haksızlık. Azerbaycan'ın tanınan toprakları, komşu bir ülkenin işgali altında. Bu işgal neticesinde milyonlarca Azeri, mülteci durumuna düştü." diye konuştu. Aliyev, sorunu çözmeye çalıştıklarını kaydederek, "Ermeni güçlerinin topraklarımızdan önkoşulsuz olarak çekilmesini istiyoruz." dedi. AB Komisyonu Başkanı Barroso, iki ülkenin sorunu çözmesi için çaba gösterdiklerini ve ilerleme görmek istediklerini kaydetti.

Türkiye ile Ermenistan'ın bir yol haritası üzerinde anlaştıklarını açıklamasına ilişkin olarak Barroso, "Bu konuyu görüştük. Dostça görüştük. Azerbaycan açısından konunun ne kadar hassas olduğunu anlıyorum. Ancak bölgede, gerginliğin azalmasından da memnun oluyoruz. Türkiye ile Ermenistan arasındaki gerginliğin azalmasından memnun olmalıyız. Bu adımdan memnunuz. Türkiye ile Ermenistan arasında büyük problemler var. Bu durum, bölge için de iyi değildi. Bu olumlu adımlardan memnunuz. Ancak bu, Dağlık Karabağ'da çözüm görmek istemiyoruz manasına gelmiyor." diye konuştu. Azeri lider Aliyev, Türkiye ile Ermenistan'ın kararlarının kendilerine ait olduğunu vurguladı. Aliyev, "İki ülkenin, iliski kurmasına onay verme ya da engelleme durumunda değiliz. Politikalarımızı, bölgede varolan gerçeklere uyarlama hakkına sahibiz. Çeşitli kaynaklardan, çelişkili duyumlar geliyor bize. Bir kaynaktan, yol haritasında herhangi bir ön şart olmadığı belirtiliyor. Diğer bir kaynak, önşartsız olduğunun söylenmediğine dair bilgi veriyor. Dünya, bölge ve Azeriler ne olduğunu bilmek istiyor. Dağlık Karabağ sorunu, Türkiye-Ermeni yakınlaşmasında alakasız bir hale getirildi mi? Çok basit bir soru ve çok basit bir cevabı var." dedi. (CİHAN)

0 Kommentare: